RAZVOJ ANTIVIBRACIJSKE PLOŠČE ZA SMUČI
IN SNEŽNE DESKE ALLFLEX

UVOD

Inženirji in izumitelji pri proizvajalcih so v letih razvoja smuči in snežnih desk neprestano izboljševali smuči in deske s ciljem povečati hitrost, drsnost in zmanjšanje vibracij v zavojih. Velik delež v razvoju v svetovnem merilu smo dodali Slovenci. Največji premik se je zgodil po 20. 2. 2000, ko je Matjaž Vrhovnik v Adelbodnu zmagal v slalomu svetovnega pokala, bil je namreč prvi, ki je v svetovnem pokalu smučal s smučmi z manjšim polmerom stranskega loka smučke. Manjši premer stranskega loka smučke oziroma deske, so pravzaprav najprej uporabljali deskarji in od tod se je tehnična novost prenesla na smuči.

Prve Allflex plošče

Smučarska plošča

Deskarska plošča

OPREMA

Zaradi spremenjene tehnike smučanja z novo konstrukcijo smučke je bilo nujno potrebno spremeniti tudi ostalo opremo. Pozornost so konstruktorji namenili podplatu čevlja, ki se je zožalin smučki, ki se je razširila za nekaj milimetrov. Glavna novost pa je bila podložna plošča med smučko in varnostno vezjo. Takoj se je na trgu pojavilo morje podložnih plošč, ki pa so vse imele pomanjkljivosti, ker so omejevale prost upogib smučke. Tudi, če je bila plošča dvodelna je takoj, ko je bil v vezi vpet čevelj postala praktično enodelna, ker čevelj omejuje upogib, pri čemer se ustvarja krogov odsek, ki zaradi plastične deformacije smučke terja skoraj maksimalno trdno privito varnostno vez, sicer se varnostna vez pri ekstremnem upogibu smučke odpne. Ta problem sem rešil z izvedbo plošče leta 2002 v patentni prijavi (Sl patent 20309 A “Veznik smučke oz. smučarske deske in vezi za smučarski čevelj”), ki je delno blažila tudi vibracije.

TEHNIKA

Šole smučanja so zaradi manjšega radia smučke začele izumlajti nove tehnike smučanja, ki pa so bile vse zablode. Glavne napake šol so bili razklenjena drža smuči, brez krmarice, česar posledica je bil ramenski obroč obrnjen pravokotno na smer gibanja. Pa tudi teža razporejena na obe smučki je najbrž največja napaka vseh novih šol. Razlika v tehniki smučanja med smučanjem s starimi smučmi imenovane “sulice” in novi imenovane “karving” je samo v tem da smo s starimi smučmi v zavoju z repi oddrsavali, z novimi pa zavoj izpeljemo po robniku zunanje smučke. Postavitev in koti skeleta, pa so v zavoju popolnoma enaki.

MEDIJI

Leta 2003 so me novinarji športnega dnevnika “EKIPA” povabili na tekmo svetovnega pokala v Sölden kot strokovnega sodelavca. Do leta 2014 sem potem v kolumnah “EKIPE” komentiral in analiziral smučarske tekme ženskega in moškega svetovnega pokala v alpskem smučanju, občasno pa tudi še kasneje. Leta 2010 sem 29. januarja med prenosom tekme svetovnega pokala v Kranjski Gori predstavil Allflex ploščo, za katero sem dobil evropski patent Sitar F (2008) Platform for mounting a ski binding on a ski. European Patent Office, EP2285457, PCT/SI2008/000068, E.P. Office dve leti pred tem.

RAZVOJ

Posledica te predstavitve izdelka prirejenega za smučke, je na TV videl oče Roka Marguča, Metod, ki je po posredovanju urednika športnega dnevnika “EKIPA” Jurija Završnika dobil mojo tel. številko. Prvega 2. 2011 me je gospod Marguč poklical in me vprašal, če je mogoče tako ploščo narediti za snežno desko. Odgovoril sem mu pritrdilno. Takoj sem se lotil izdelave. Z nekoliko spremenjenimi mehanskimi elementi je bilo potrebno doseči popolnoma enak mehanski učinek kot pri plošči prirejeni za smučke. Kar mi je uspelo in Rok Marguč je že na Olimpijskih igrah v Vancuvru tekmoval z “Allflex” ploščo prirejeno za snežne deske. Vendar takrat nisem uporabil dovolj kvalitetne materiale in elementi so se zvijali.

TEKMOVALCI

Za tekmovalno sezono 2011/2012 sem za Roka Marguča izdelal enake plošče z uporabo dovolj kvalitetnih materialov in Rok Marguč je začel nizati uspehe ob moji trenerski podpori. To so videli tuji tekmovalci in enaki plošči sem naredil Vicu Wildu in nekaterim drugim tekmovalcem. Leta 2013 smo se zaradi nesoglasij z Metodom Margučem razšli. Takrat sem sodelovanje ponudil Roku Flandru in pred Olimpijskimi igrami v Sočiju so pološče želeli vsi najboljši svetovni tekmovalci. Veliko zaslug za to ima Rok Flander pa tudi Žan Košir. Z obema sem sodeloval tudi na treningih, ker je tehnika z Allflex ploščo precej spremenjena. Za Olimpijske igre v Sočiju sem Vicu Wildu, Roku Flandru in Žanu Koširju izdelal plošče prirejene vsakemu posebej za njihov način deskanja. Vicu in Žanu je uspel maksimum Flandru pač ne.

CILJ

Ker se na trgu pojavljajo podobne plošče Allflex plošč želim sporočiti, da nihče ni sodeloval pri razvoju plošč “Platform for mounting a ski binding on a ski”. Smučarska plošča je bila razvita v letu 2000, prvi model deskarske plošče, ki je v prodaji še danes, pa vsebuje vse elemente smučarske plošče, razlika je le v tem, da jo je bilo potrebno prilagoditi zaradi širine. To dejstvo potrjuje, da so govorice ljudi ki izdelujejo podobne plošče neresnične. Allflex.d.o.o. je lastnica koncesije in edina pooblaščena za distribucijo.

Aco Sitar

VEČ O PLŠČAH ALLFLEX

1. Plošča Allflex omogoča neodvisno in prosto upogibanje smučke ali deske ter popoln oprijem robnika, zarezanega v sneg. Smučka ali deska se zaradi plavajočega vpetja plošče upogne v enem loku.

2. Sistem Allflex temelji na dveh togo vpetih vertikalnih nihajnih obesah spredaj in dveh obesah zadaj ter na dveh horizontalnih nihajnih obesah na sredini plošče.

3. Vertikalne nihajne obese spredaj in zadaj delujejo kot kompenzacijski deli, ki izničijo skrajšanje zgornje ploskve smučke zaradi upogiba.

4. Vertikalne nihajne obese spredaj so konstruirane tako, da je del plošče Allflex, na katerem je okovje, vpet pod togim delom nihajne obese. S tem se izničuje vpliv principa zagozde.

5. Ker je osišče vpetja gibljivega dela nihajne obese pod osiščem togega dela nihajne obese, se vibracije s smučke ne prenašajo na skelet smučarja, ampak se izničijo z vzmetenjem upognjene smučke v horizontalno gibanje togih delov plošče, ki so priviti na smučko ali desko.

6. Zgornji dvojni togi del in spodnji dvojni nihajni del nihajne obese sta medsebojno povezana z veznim členom. Oba dela omogočata popolno togost nihajne obese, hkrati pa zmanjšujeta trenje med gibljivimi deli na minimum.

7. Istočasno z vertikalnimi nihajnimi obesami spredaj in zadaj sinhrono delujeta tudi dve dvojni horizontalni nihajni obesi na sredini sistema Allflex, ki napete vzmeti okovja pri smučeh držita v ravnotežju, pri deski pa uravnavata upogib deske.

8. Spodnja mrtva točka osi gibljivega dela horizontalne nihajne obese je pod vodoravno osjo togega dela horizontalne nihajne obese.

9. Amplituda gibanja horizontalnih nihajnih obes je odvisna od upogiba smučke ali deske.

10. Spodnja mrtva točka nihaja horizontalnih nihajnih obes je vedno na istem nivoju.

11. Vodoravna linija osi horizontalnih nihajnih obes povzroči napenjanje okovja za 0,07 mm pri smučki, vsi drugi položaji horizontalnih nihajnih obes pa držijo vzmeti okovja pri smučki v nevtralnem razmaku. Vertikalne nihajne obese spredaj omogočajo horizontalno nihajno gibanje togih delov sistema Allflex za 4,5 mm spredaj in za 4,5 mm zadaj. Pri togih ploščah drugih proizvajalcev pa se okovje pri upogibu smučke razmakne za 2×4,5 mm, zaradi česar je treba okovje precej trdneje nastaviti, kar pa povzroča poškodbe, ker se okovje pri morebitnem padcu ne odpne.

12. Horizontalne obese omogočajo popolno enakomerno obremenitev robnika, zato je teža smučarja ali deskarja ne glede na ravnotežje ves čas enakomerno razporejena na robnik od krivine do repa, zato je težišče veliko laže držati v ravnotežju, ker se robnik prilagaja terenu po vsej dolžini.

13. Maksimalno vertikalno gibanje horizontalnih nihajnih obes je 6,4 mm. Pri polni obremenitvi se razdalja med podplatom čevlja in robnikom prav tako poviša za maksimalno 6,4 mm.

14. Sistem Allflex omogoča popoln oprijem robnikov, kljub temu da razdalja med podplatom čevlja in drsno ploskvijo smučke ali deske niha od 0 do 6,4 mm, ter hkrati izničuje vibracije, ki delujejo v zavoju ali zaradi neravnin.

15. Sistem Allflex pri smučkah omogoča nastavitve za številke čevljev od 36–46. Za manjše številke je treba skrajšati ploščo.

16. Plošča Allflex je idealna za trdo ali ledeno smučišče. V primerjavi z drugimi ploščami vibracije zmanjša najmanj za polovico, zato je primerna za vse kategorije smučarjev in deskarjev, predvsem pa za otroke.

17. Vibracije, ki so kljub vsemu prisotne na trdih podlagah, so bistveno manj intenzivne in jih je tudi manj čutiti, hkrati pa je pritisk na robnik mehkejši.

18. Z uporabo plošče Allflex mora smučar ali deskar nadzirati samo napetost upognjene smučke ali deske. Pri vseh drugih ploščah mora smučar ali deskar do razbremenitve nadzirati upogib smučke ali deske skupaj s ploščo, pri smučki pa tudi najmanj še vzmeti, ki so v okovju, ki se zaradi krogovega odseka pri vseh drugih ploščah napnejo v sorazmerju z upognjeno smučko.

19. Plošča Allflex bistveno zmanjšuje možnost poškodb zaradi vibracij in lateralnih obremenitev kolen in goleni. Možnost poškodb je zmanjšana že zaradi manjšega števila vibracij, poleg tega pa so vibracije zaradi plavajoče plošče mehkejše in jih smučar ali deskar skoraj ne občuti.

20. Plošča Allflex rešuje vse probleme s poškodbami pri smučarjih, ki so posledica pretrde nastavitve okovja, ki je pri drugih ploščah potrebna, ker se smučka pod čevljem zaradi obremenitve upogne skupaj s ploščo. Plošča Allflex pa se ne upogne in omogoča smučki prost upogib, zato okovja ni treba trdneje nastavljati.